Statistik: Mac gaming er en truet dyreart, men er der håb?

Steam udgiver månedlige rapporter med statistik fra deres gaming-platform. Det er ikke et kønt syn for Mac-brugere, men der er også grund til optimisme.

Mac gaming-statistik fra Steam

Ud fra Steams rapport i januar 2024, så udgør macOS 1,54 % af Steam-brugerne.

Ud af de 1,54 % macOS-brugere er disse de mest populære Mac-enheder:

MacBook Pro
MacBook Air
iMac

Hardwareforskelle på brugere med macOS vs. Windows

Nedenstående tabel viser den mest populære konfiguration for henholdsvis macOS og Windows på Steam.

Specifikation macOS Windows
Systemhukommelse (RAM) 8 GB 16 GB
Intel CPU-hastigheder 2,3 Ghz til 2,69 Ghz 2,3 Ghz til 2,69 Ghz
Fysiske CPU’er 8 6
GPU Apple M1 NVIDIA GeForce RTX 3060
VRAM 8 GB 8 GB
Primær displayopløsning 1440x900px 1920x1080px
Samlet lagringskapacitet 100-249 GB Over 1 TB
Ledig lagringskapacitet 10-99 GB 100-249 GB

Bemærkninger

macOS er ikke lig med Mac. De ældre Macs med Intel-chips er i stand til at boote Windows og kan derfor tælle med i Windows-statistikken.

Macs med macOS Catalina fra 2019 eller nyere understøtter ikke længere 32-bit applikationer. Det betyder, at mange af de gamle spil, der tidligere var tilgængelige på Mac, ikke er det i dag.

Mere end et spinkelt håb for fremtiden

Steve Jobs var ikke fan af gaming, men Apple har for nylig taget gaming mere seriøst med en ny spiltilstand og Game Porting Toolkit i macOS Sonoma.

De nyeste Macs har stærke GPU-enheder, som godt kan håndtere moderne spil, men rammer ind i kompatibilitetsproblemer. Opgraderinger af disse maskiner kan dog nemt koste mere end en PlayStation 5.

Det er dog langt fra alle udviklere, som finder det økonomisk forsvarligt at lave en Mac-version. Det peger igen hen på Apples beslutningsprocesser under Steve Jobs, der skabte en barriere for gaming.

Apple er dog begyndt at benytte gaming mere i deres promoveringsmateriale. Der er bestemt også udkommet en række store spiltitler til Mac som Baldurs Gate 3, Lies of P, Death Stranding og Resident Evil Village.

Lies of P. Pressefoto af Apple.
Lies of P på MacBook Pro. Pressefoto af Apple.

Gaming er en voksende industri, som Apple ikke længere kan ignorere. Jeg tror, at Macs en skønne dag også bliver anset som seriøse gaming-maskiner.

Den gennemsnitlige Mac-bruger har ikke god nok hardware til at trække de nyeste titler endnu. Dette er ikke en kritik af Apples hardware, men helt naturligt, da Apple Silicon Macs har integrerede grafikkort.

Hvis man spørger mange på den velbesøgte Macgaming Subreddit, ja, så kan fremtiden kun blive bedre.